top of page
Пошук

Konjunktiv II: Утворення


Страшно? А дарма :)

Почнемо здалеку: Konjunktiv II - це умовний спосіб в німецькій мові. Ми його будемо використовувати, коли захочемо сказати щось на кшталт “На твоєму місці я би краще вчив німецьку”. “Я вчив би” - оце якраз є отой страшний умовний спосіб, який у нашій мові передається формою минулого часу і часткою “би”.


В німецькій з ним трохи цікавіше, бо використовуються дві часові форми - Präteritum та Plusquamperfekt. “Обоженащо”, подумаєте ви. “Для передачі минулої чи теперішньої події”, відповім я. авторка статті: Іра Зарицька


Утворення власне Konjunktiv II: Präteritum

Саме Präteritum у Konjunktiv I використовується для передачі теперішнього чи майбутнього. Наприклад, щоб сказати: “Якби я завтра мав час, я би з тобою зустрівся” чи “Ви могли б мені сьогодні перетелефонувати?”.


Тут все доволі просто: нам потрібна форма Präteritum необхідного дієслова. Якщо дієслово слабке, то ми нічого не міняємо. Якщо дієслово сильне, то по можливості додаємо умляут та закінчення -е.


Слабкі: machen -> machte -> machte.

Сильні: kommen -> kam -> käme.


Точно так само як у звичайному Präteritum, в особах ich та er/sie/es не будуть додаватися закінчення.


ich machte / käme

du machtest / kämest

er/sie/es machte / käme

wir machten / kämen

ihr machtet / kämet

sie/Sie machten / kämen


Точно так само будуть утворюватися та відмінюватися модальні дієслова.


АХТУНГ! Форми wollte та sollte не отримують умляут.


Утворення власне Konjunktiv II: Plusquamperfekt


А ця форма, як можна здогадатися, вже використовується для минулих подій. “Якби ми вчора зустрілися, я би пояснила тобі граматику”.


Щоб це правильно сказати німецькою, треба згадати формулу Plusquamperfekt = hatte/war + Partizip II та замінити hatte/war на hätte/wäre. Та-да, ви прекрасні!


Утворення типу Konjunktiv II: würde-Form


Так-так, це не зовсім справжній Konjunktiv II, ця форма насправді називається Kondizionalis. Нею дійсно можна заміняти справжній Konjunktiv, та і в принципі це набагато простіше.


Є Kondizionalis І та Kondizionalis ІІ, які можуть заміняти Konjunktiv Präteritum та Konjunktiv Plusquamperfekt відповідно.


Як це виглядає:

Kondizionalis І: würde machen

Kondizionalis ІІ: würde gemacht haben


Як оці от все використовувати у реченнях, читайте у наступній статті :)


11 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Маленькі та страшні

Короткі слова німецької, яких бояться студенти Сьогодні поговоримо про те, що наводить жах на тих, хто вчить німецьку, чи не більше (але явно не менше), ніж артиклі. Це *місце для страшної музики* мод

Емоційні вигуки

Більше яскравості в строгу німецьку авторка статті: Іра Зарицька Давайте ми собі уявимо, що ми знаємо німецьку. І що можна реагувати, як проста жива людина, а не ідеальний запис аудіо для книжки. Для

Не бійтесь керування дієслів

Пссс, тут зручні шпаргалки авторка статті: Іра Зарицька Керування дієслів - це така штука, коли дієслово після себе хоче або певний відмінок (дуже часто це Akkusativ), або прийменник і відмінок, або

bottom of page