top of page
Пошук

Загальні поради щодо навчання

Або як вчитися продуктивно і не зійти з розуму

Наш мозок працює певною мірою як м’яз (давайте зразу думати про сідничний), який можна натренувати до потрібної кондиції (зробити персік, арех, кому як більше подобається або як скаже тренер - залежить від ситуації). Головне працювати поступово, крок за кроком, поступово збільшуючи навантаження – тоді він тільки радітиме активності. Не намагайтеся осягнути все зразу (300 присядів за вечір) – це приведе до розчарування, стресу, швидкої втомлюваності та майже нульового запам’ятовування.

авторка статті: Іра Зарицька

Ось декілька порад стосовно того, як краще вчитися в загальному (як накачати класний сочний персік, тобто прокачати мозок):


- Незалежно від того, що і як ви вчите, відмічайте свої успіхи. Це може бути запис у діловому щоденнику, на листку під рукою, особистий канал в Телеграмі чи повідомлення другу, якому ви домовились звітувати. Можна також робити помітки, скільки сторінок підручника ви вже пройшли, скільки слів вивчили, скільки вправ встигли зробити. З часом цей список виконаних справ ростиме, і ви самостійно побачите свій прогрес, зможете погладити себе по голівці та сказати: “Ай молодець!”


- Коли ви відчуваєте, що ви заштопорилися на одному місці і не можете йти далі, раджу змінити місце навчання. Замість стільця біля робочого столу – табуретка на кухні навпроти вікна, вийти в двір чи парк на лавочку, повчитися в спальні чи на балконі, та хоч на підлозі в коридорі (якщо оберете загальний коридор, краще попередьте сусідів чи зробіть табличку “Мені тут краще вчиться, не заважайте”) – така маленька зміна оточення активізує мозок, тому він знову буде готовий до роботи.


- Не забувайте добре провітрювати приміщення та пити достатньо води. Так, це нудне правило, але дієве. Як вже говорилося, мозок подібний до попи, тому нестача кисню чи води може заважати викладатися наповну. Якщо просто воду пити вам важко, додайте в неї сезонних фруктів або навіть огірок, свіжий базилік та/або м’яту. Алкоголь не раджу, він може вас занадто розслабити.


- Робіть маленькі перекуси. Повертаємось до аналогії з м’язами – нам потрібна енергія, щоб працювати. Мозок споживає її чи не найбільше з усього організму, тому варто поповнювати запаси. Дві цукерки під час роботи, банан, трохи шоколаду чи горіхів не лише посприяють викиду глюкози в кров (а отже і приливу енергії), але і додадуть +10 до настрою.


- Не сидіть надто довго. Дорослі люди можуть якісно працювати приблизно півтори години – саме стільки ми можемо бути більш-менш уважними та сконцентрованими. Потім – перерва. Пройдіться по кімнаті, помийте чашку і зваріть новий чай/каву, можна навіть поприсідати (пам’ятаємо про попу!). Та і камон, там в інтернетах тих нові нелайкані котики з’явилися. Але краще таки розрухатися – фізична активність розжене кров у організмі, а отже ви знову будете готові працювати.


- Пам’ятайте про відпочинок. Краще годину повчитися і 15 хвилин зайнятися чимось іншим (нехай навіть просто полежати) і потім повернутися до роботи, ніж дві години підряд працювати і зійти з розуму.

4 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Маленькі та страшні

Короткі слова німецької, яких бояться студенти Сьогодні поговоримо про те, що наводить жах на тих, хто вчить німецьку, чи не більше (але явно не менше), ніж артиклі. Це *місце для страшної музики* мод

Емоційні вигуки

Більше яскравості в строгу німецьку авторка статті: Іра Зарицька Давайте ми собі уявимо, що ми знаємо німецьку. І що можна реагувати, як проста жива людина, а не ідеальний запис аудіо для книжки. Для

Не бійтесь керування дієслів

Пссс, тут зручні шпаргалки авторка статті: Іра Зарицька Керування дієслів - це така штука, коли дієслово після себе хоче або певний відмінок (дуже часто це Akkusativ), або прийменник і відмінок, або

bottom of page