top of page
Пошук

Реальні поради для вивчення німецької

Те, що вам точно не порадять серйозні університетські викладачі

Я не писатиму вам про метод карточок (в Ашані вже навіть спеціальні листки для цього продаються), чи вести словник, чи писати слово 100 разів від руки (так, від руки, копіпейст тут не поможе). Ви завжди встигнете повернутися до цього, як до крайнього варіанту. Краще поділюся тим, як можна більш-менш фаново вчити німецьку.

авторка статті: Іра Зарицька

Важливий моментик: тут буде КУПА методів, я раджу спробувати всі і подивитися, що підійде саме вам. Не вашому одногрупнику, сусіду чи коту. Вам. Може бути і таке, що не підійде нічого, це також ок (прям бачу, як хтось пише: “Аффтар, шо за брєд?”,і в той момент авторка так тихо собі під ніс “Шайссе” та накатає ще десяток способів, щоб вам мало не було).


  • Якщо ви гуру тайм-менеджменту, якщо ви складаєте план того, як піти в магазин і просто любите все контролювати - плануйте також вивчення німецької. “Сьогодні вивчити 10 слів” і півгодини часу на це. Екстрім, чи не так?

  • Купіть в Ашані (або деінде) кольорові гарні стікерята, понаписуйте на них іменники німецькою (з артиклями та множиною) та обклейте своє рідне гніздечко ними (стікер зі словом “der Schrank” на шафу, “der Kühlschrank” на холодильник, “Küchenschrank” на кухонну шафку і т.д. Так, подаю без множини та іноді артиклів. Самі знайдете ;)) Таким чином ви вічно натикатиметеся на ці слова і шансу їх не вивчити не залишиться.

  • Дурні асоціації. Що ми кажемо богу смерті запам’ятовуємо найкраще? Емоції. Пригадуєте, у школі на алгебрі всі сміялися з многочленів? Я - так. А пам’ятаєте, що з ними робити і нащо вони були? Я - ні. От і я вся магія - нам потрібна яскрава емоція. Придумайте найдурнуватішу асоціацію, на яку ви тільки здатні, - і все, ви ніколи це вже більше не забудете (наприклад, Schlagbaum -> schlagen + der Baum -> дерево, яке б’є когось. Не дякуйте).

  • Шизофренічні тексти. Ось ви сидите і так сумно-сумно дивитесь на список слів, які не в’яжуться між собою, але які треба вивчити. Придумайте з ними божевільну історію! Беремо рандомні слова (вітер, око, малювати, яблучний пиріг, сімнадцять) та пишете речення (одне чи кілька - залежить від кількості слів). Вітер малює на яблучному пирогу сімнадцять очей. Я теж не знає, що це могло би означати, але я готова поставити 50 грн на те, що ви це речення не забудете.

  • Запам’ятовуйте картинками. Є спеціальні візуальні словники - там майже все у малюнках! То чому б замість писати слово “дерево” не намалювати його собі?)

  • Rammstein та їхні колеги. Слухайте німецькомовну музику, розбирайте їхні тексти та співайте вголос! Так ви не тільки налякаєте бабайку та сусідів, але й прокачаєте свою вимову.

  • До речі, якщо захочете викликати кількох демонів, ось тут є німецькі скоромовки. А тут мужчина за менш ніж хвилину видає ТАКИЙ ТЕКСТ, що ви самі його довше читати будете (людина, яка говорить скоромовку - Zungenbrechersprecher. Завжди будь ласка).

  • Ставте “дурні” запитання викладачеві. Старайтеся якомога краще вникнути в суть того чи іншого поняття чи теми. Шукайте самостійно аналогії, (а)логічні зв’язки, пояснення, причини та наслідки, створюйте свої формули граматичних тем, шукайте подібності у інших мовах. За таку самостійне роботу мозок вам +5 до талантів додасть.

7 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Маленькі та страшні

Короткі слова німецької, яких бояться студенти Сьогодні поговоримо про те, що наводить жах на тих, хто вчить німецьку, чи не більше (але явно не менше), ніж артиклі. Це *місце для страшної музики* мод

Емоційні вигуки

Більше яскравості в строгу німецьку авторка статті: Іра Зарицька Давайте ми собі уявимо, що ми знаємо німецьку. І що можна реагувати, як проста жива людина, а не ідеальний запис аудіо для книжки. Для

Не бійтесь керування дієслів

Пссс, тут зручні шпаргалки авторка статті: Іра Зарицька Керування дієслів - це така штука, коли дієслово після себе хоче або певний відмінок (дуже часто це Akkusativ), або прийменник і відмінок, або

bottom of page