top of page
Пошук

Ще більше упоротості: фразеологія


Я знаю, що ви це теж любите

Якщо “Ich verstehe nur Bahnhof” вам вже приїлося, ось ще жменька прекрасних німецькостей на багато випадків життя. авторка статті: Іра Зарицька


  • Jemanden auf die Palme bringen. Тут мова далеко не про приємну відпустку під сонцем. Ви когось настільки дістали, що він готовий на пальму вилізти, лиш би вас не бачити. Орієнтовний переклад: “дико бісити когось”.

  • Dumm wie Brot. Чітко і просто - “тупий як хлібчик”.

  • Dreck am Stecken haben. Фраза, яка дєрзко перекладається “мати гівно на патичку”, означає “мати скелети у шафі”. Історично це склалося у далекий (не дуже) час, коли вулиці були без асфальту та в болоті (у кращому випадку). Джентельмени, щоб очистити взуття, викоритовували свою тростину, на якій і залишалися сліди злочину (десь шлявся і старається це приховати).

  • Schwein haben. Хто не в курсі, це означає “пощастити”. Свиня - це символ щастя та удачі у німців, бо колись давно свинку чи порося давали як заохочувальний приз, коли ти програвав на стрілецьких фестивалях.

  • Die beleidigte Leberwurst spielen. Бавитися в ображену ліверну ковбаску. Хіба це не найкраща назва для ображунів?

  • Das ist nicht dein Bier! Так, ця фраза дуже важлива як у буквальному значенні, так і у переносному - “Це не твоє собаче діло”.

  • Weiße Mäuse sehen. У нас зустрічають білочку в п’яному угарі, а німці - білих мишок. Все просто.

  • Du wirst dein blaues Wunder erleben! І хоч буквальний переклад такий добрий і мімімішний, означає ця фраза, що вам світить звиздець. Орієнтовно передати можна так: “Ти зараз у мене доскачешся”.

  • Wer weiß, warum die Gänse barfuß gehen. Закінчимо на хвилинці елегантності та філософії. Даний вислів використовують, коли хочуть дуже красиво передати наше коротке: “А фіг його...”


5 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Маленькі та страшні

Короткі слова німецької, яких бояться студенти Сьогодні поговоримо про те, що наводить жах на тих, хто вчить німецьку, чи не більше (але явно не менше), ніж артиклі. Це *місце для страшної музики* мод

Емоційні вигуки

Більше яскравості в строгу німецьку авторка статті: Іра Зарицька Давайте ми собі уявимо, що ми знаємо німецьку. І що можна реагувати, як проста жива людина, а не ідеальний запис аудіо для книжки. Для

Не бійтесь керування дієслів

Пссс, тут зручні шпаргалки авторка статті: Іра Зарицька Керування дієслів - це така штука, коли дієслово після себе хоче або певний відмінок (дуже часто це Akkusativ), або прийменник і відмінок, або

bottom of page