top of page
Пошук

Як підготуватися до тесту а-ля Ґьоте Інститут. Психологічні аспекти


Так, насправді це дуже важливо.


Я планувала в одному тексті поєднати психологічні поради та лайфхаки щодо завдань, але частина про самопочуття виявилась такою великою, що заставила мене зробити її окремою статтею :) авторка статті: Іра Зарицька


Якими би ми не були розумними і впевненими в собі, перед тестом легко можна схопити мандраж, а він буде сильно заважати концентрації на завданні.


Неправильно: випити чогось міцного перед іспитом, випросити у когось антидепресанти, запанікувати і не прийти взагалі, зациклитися на переживаннях та не змогти вирішити хоч одне завдання.


Правильно: гарно виспатись (по можливості), добре поснідати (або хоч трошки поснідати - головне, щоб ніякого насильства над організмом). Якщо хочете взяти із собою якісь заспокійливі таблетки типу валеріанки чи гліцину - обов’язково протестуйте їхню дію на собі за кілька днів до тесту. Божечки, я зараз почуваюся сторінкою Супрун.


Можете навіть ввечері провести якийсь маленький ритуал (два моменти: по-перше, це не має нікому нашкодити і тим більше забрати чиєсь життя, по-друге, я маю на увазі щось типу криків “Халяваприйди!”, якісь аффірмації чи щось у цьому дусі). Або дати ввечері волю емоціям - відпереживати усе так, що на ранок не залишиться ресурсу на них, буде тільки холодний розум та критичне мислення.


Зробіть усе, щоб почуватися комфортно: візьміть улюблену ручку, одягніть те, у чому ви випромінюєте впевненість, покладіть у кишеню талісман на удачу (поки ви у нього вірите, він вам допомагатиме), побалуйте себе зранку чимось. Докладіть трошки зусиль до того. щоб почуватися королем чи королевою світу. Ви самі знаєте, що робити, тут просто наведені приклади.


Спробуйте нарешті помедитувати - є малий мільйон додатків для цього. Безкоштовних версій вам вистачить, щоб навчитися правильно дихати, організм звикне, на іспиті просто прикриєте очі, трошки глибоко подихаєте - і ви знову розслаблені із чистим розумом.


Коли вам добре, ви не заморочуватиметеся про те, що можете забути якийсь артикль чи слово чи що там говорять люди, які не можуть здати іспит вже сім разів. Це будуть абсолютно їхні проблеми за межами вашого світу. Ви класненькі, ви справитесь.


Дуже важливий момент: дайте собі право на помилку. Обов’язково. Практикуйте це право також за кілька днів (а то і раніше) до іспиту. Помилки роблять усі - і ваші одногрупники, і викладачі, і навіть (обожеобоже!) самі німці. Знаєте, що? Від цього поки що ніхто не помер (тут придиратися до слів і шукати винятки із правила поки не варто). Так, правильний артикль чи всі букви у слові неодмінно потрібні. Проте якщо раптом ви забудете слово, форму, вислів чи ще щось - не треба робити кінець світу. Окей, забули. Вдих-видих. Думаємо, як переформулювати речення (якщо є така можливість) або відкладаємо завдання на пізніше - підсвідомість може ще видати необхідну інформацію, дайте їй шанс.


Маленька порада на момент, коли ви здасте тест: іспит - це завжди стрес. У стресу є свій цикл, який треба закрити, щоб воно вас потім не гризло. Кожен закриває свій цикл по-іншому: може бути достатньо бокалу вина, прогулятися, прийняти гарячу ванну, проревітися, побити подушку чи боксерську грушу, купа інших варіантів. Обов’язково закрийте цикл своїм способом. Будьте чесні із собою, ви точно відчуєте, що саме вам потрібно у цей момент. Дозвольте собі прожити всі ці переживання та відпустіть їх.


З вами була Іра-на-чучуть-ставки-психолог. На особисті консультації записуйтесь за номером: +3806х-ххх-хх-хх.


2 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Маленькі та страшні

Короткі слова німецької, яких бояться студенти Сьогодні поговоримо про те, що наводить жах на тих, хто вчить німецьку, чи не більше (але явно не менше), ніж артиклі. Це *місце для страшної музики* мод

Емоційні вигуки

Більше яскравості в строгу німецьку авторка статті: Іра Зарицька Давайте ми собі уявимо, що ми знаємо німецьку. І що можна реагувати, як проста жива людина, а не ідеальний запис аудіо для книжки. Для

Не бійтесь керування дієслів

Пссс, тут зручні шпаргалки авторка статті: Іра Зарицька Керування дієслів - це така штука, коли дієслово після себе хоче або певний відмінок (дуже часто це Akkusativ), або прийменник і відмінок, або

bottom of page